Bemutatkozunk

Bemutatkozunk

Utolsó frissítés: 2022 augusztus 23.

A PANNON LOVASAKADÉMIA a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus szervezeti egységéhez tartozó, Magyarországon egyedülálló minőségi szintet képviselő komplex lovas oktatási központ. Intézményünk nem csak hazánkból, hanem Európa számos országából, illetve Európán kívülről is rendszeresen visszatérő vendégekkel büszkélkedhet. A Pannon Lovasakadémia menedzsmentje a kor kihívásait szem előtt tartva 5 pontban határozza meg a működési, illetve fejlődési irányokat.

Oktatás-kiképzés – Sport – Rendezvény szervezés – Lovasterápia

 

Oktatás

A Pannon Lovasakadémia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (és igény szerint más egyetemek) hallgatóinak elméleti és gyakorlati lovas képzését hivatott biztosítani. Több mint 40 éve a lovasszakember-képzés hazai központja, valamint a Magyar Lovas Szövetség szerződésben ratifikált kiemelt képzőbázisa is. Az oktatás szervezés-koordináció az egyetem Agrár-és Környezettudományi Kar Lovasterápia és Hippológia Tanszékének irányításával történik. 2014-ben indult el a Magyarországon (de Európában is) egyedülálló egyetemi alapképzés (7 félév) Lótenyésztő és lovassport szervező agrármérnök Bsc szak megnevezéssel. Az itt végző hallgatók jelentős óraszámban kapnak gyakorlati képzést mind a lovaglás mind pedig az ezzel kapcsolatos lovas feladatok elsajátítására.

Az oktatási feladatkörben a képzési szintek összes további területe is megtalálható, úgy, mint lovasoktató, lovasedző, lótenyésztő szakmérnök, ménesgazda, patkolókovács képzés. A Lovasakadémia gyakorlati helyet biztosít AM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjainak is.

 

Rendezvényszervezés

Az Akadémia rendelkezik Közép-Európa egyik legnagyobb fedett lovardájával (70x27m), közel 2500 fős férőhellyel. Méretén kívül talajminőségét tekintve is kiválóan kiszolgálja a hazai és nemzetközi versenyzők igényeit. 27 hektárnyi terület áll rendelkezésre a lovastusa szakág kedvelőinek. A 2017-ben felújított - Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) által elismert - 7500 m2 területű kiváló minőségű szabadtéri „négy évszak” talajú lovaspálya számos verseny és egyéb rendezvény helyszínéül szolgál. A Pannon Lovasakadémia több évtizede ad otthont rangos hazai és nemzetközi versenyeknek díjlovagló, díjugrató, lovastorna és lovastusa szakágakban. Lovastorna szakágban 3 Európa- és 1 világbajnokságot is rendeztünk már. Kiemelt, tradicionális rendezvényünk a Szent Mihály napjához kötődő Kaposvári Állattenyésztési Napok, emellett helyet biztosítunk neves külföldi edzők edzőtáborainak is.

A kiemelt versenyeken kívül rendszeresen házigazdái vagyunk megyei, országos és nemzetközi bajnokságoknak, edzőtáboroknak, valamint a Magyar Lovas Szövetség továbbképzéseinek. Rendszeresen - évtizedekre visszamenőleg – visszatérő kiemelt rendezvényeink közé tartozik több lófajta sajátteljesítmény vizsgája.

 

Dévai Szent Ferenc Alapítvány
Az Alapítvánnyal a jogelőd Kaposvári Egyetem, a Pannon Lovasakadémia együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében az alapítvány tanulóit a lovas szakmákban kiképezzük.


Sport

A lovassport utánpótlás-nevelésében is fontos szerepe van intézményünknek, e cél érdekében jött létre a Lovasakadémia Sport Club, ahol tehetséges fiatalok kapnak versenyzési lehetőségét több lovas szakágban is (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa, lovastorna). Az alapítása óta eltelt időben számos hazai és nemzetközi versenyen elért eredménnyel büszkélkedhet a Sport Club. Jelenleg is több felnőtt és ifjúsági válogatott versenyző található a sportolóink között, több magyar bajnok, sőt Európa Bajnok is.

 

Lovasterápia

A Pannon Lovasakadémián közel 50 sérült, fogyatékkal élő gyermek képességfejlesztését látjuk el lovas- és kutyás terápiás foglalkozások keretében. Évek óta sikeresen együttműködünk a Kaposvár városában és Somogy megyében működő fejlesztő módszertani központokkal és alapítványokkal. A Pedagógiai Kar gyógypedagógus szakos hallgatói számára folyamatosan hospitálási lehetőséget biztosítunk. 2010-ben Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése „Kaposvár Városért” kitüntetést adományozott a Pannon Lovasakadémiának a lovassport hazai és nemzetközi elismertsége érdekében kifejtett évek óta példaértékű tevékenységért, kimagasló szakmai eredményeiért.